top of page

De bloementuin

In onze tuinen rondom boerderij “de Kamp” groeien wij van midden maart tot oktober bloemen, op een zo natuurlijk mogelijke wijze, waarbij de bloemen de tijd krijgen om te groeien. Op deze manier krijgen we de mooie, sterke bloemen. 

 

In de loop van de jaren hebben we over het gehele erf voorjaarsbollen en helleborus geplant, deze bloeien al vanaf begin februari, dit is niet zo zeer voor de pluk maar wel ontzettend fijne voeding voor de bijen die dit zo hard nodig hebben in het begin van het jaar! Ook worden we zelf altijd ontzettend blij als de eerste voorjaarsbolletjes weer opkomen. 

In een deel van onze tuin staan de kratten met tulpen, deze bloeien rond eind maart, daar beginnen we het plukseizoen mee! Ook staan er veel vaste planten in de tuin, denk aan pioenen, rozen, salvia, vrouwenmantel en natuurlijk Phloxen. De vaste planten bloeien na de tulpen, er zijn planten die vroeg bloeien en iets later. Wanneer de vaste planten zijn uitgebloeid beginnen veel 1-jarige bloemen met bloeien, alle 1-jarige bloemen zaaien we zelf voor in een koude kas, wanneer de plantjes groot genoeg zijn worden deze uitgeplant en kunnen ze gaan groeien. Als laatste hebben we de dahlia’s, chrysanten en siergrassen. Ook veel van de 1-jarige bloemen bloeien tot de eerste vorst. Op deze manier kunnen we een hele tijd genieten van prachtige, zelfgeteelde bloemen. 

4653A01F-856E-40C0-A0FE-9A09FD08AC30.JPG

Ellie Duinker

Er zit een hele organisatie achter deze prachtige bloemen en er gaat veel tijd en liefde inzitten. We beginnen met het voorzaaien van de eerste planten in de herfst, voor het jaar wat daarop volgt. Ook worden er in de herfst nieuwe bollen geplant, vaste planten die zijn weggevallen in de tuin vervangen en een nieuw plan gemaakt voor het jaar daarop zodat we een zo'n mooi mogelijk jaar weer kunnen hebben! 

 

De bloemen groeien allemaal bij ons in de buitenlucht of in een onverwarmde kas, dit zorgt ervoor dat je sterke planten en bloemen hebt die aan alle omstandigheden van het weer gewend zijn. Om de planten soms een extra beetje te voeden gebruiken we mest van eigen koeien en lava meel. Door planten af te wisselen en ook kruiden tussen de planten neer te zetten zoals lavendel proberen we zoveel mogelijk de luizen te weren. Ook maken we de tuin extra aantrekkelijk voor andere insecten zoals lieveheersbeestjes en orenkruipers, deze zijn gek op luis! 

Ellie Duinker

5C4F2122-804A-4BF6-9C90-1FADF1AA9CE2.JPG

Ellie Duinker

761A55C6-201C-4FEB-8FC5-F060348278C7.JPG

Lindy Brouwer

Wij houden van de bloemen en dat kan je zien! Onze hobby in de winter is dan ook opzoek gaan naar de nieuwste soorten en kleuren. Iedere winter evalueren wij welke soorten het goed hebben gedaan en dus opnieuw in de tuin mogen, welke soorten het minder deden en waar we graag meer of minder van zouden willen. We maken tijdens het seizoen aantekeningen zodat we deze mee kunnen nemen voor het volgende jaar. Ontzettend handig! 

 

Altijd op zoek naar nieuwe soorten, exclusieve soorten en bloemen die je niet zo snel ergens anders ziet. We willen graag mensen verrassen met de bloemen uit eigen tuin. Doordat we vaak voor de exclusievere soorten kiezen, kiezen we ook voor de "duurdere" planten. Het aanbod is gewoon nog niet heel groot bij nieuwe soorten en de vraag daarentegen vaak wel. Hierdoor zal je bij ons nooit een bos bloemen kopen die je ook bij de supermarkt kan kopen, maar een bos met liefde is gemaakt, met mooie bijzondere soorten waarbij de bloemen met aandacht zijn geteeld. We hopen dat jullie deze net zo kunnen waarderen als dat wij dat doen. 

Ben je benieuwd geworden naar onze tuin? Je bent altijd welkom om even te komen kijken op de boerderij! Je mag een afspraak maken of gewoon even op de bonnefooi langs komen. Wij zijn er vaak te vinden en vinden het altijd leuk om je iets te vertellen of te laten zien! Ook kan je zelf komen plukken, check daarvoor even de pagina "zelfplukken". 

IMG_8076.JPG
IMG_7771.JPG
IMG_7770.JPG
IMG_8116.JPG
bottom of page